GEZIEN-logo  Door: Laurens Bouvrie  16 november 2015,

 

De Maestrichtse DienstDoende Stadsschutterij 1815 vierde onlangs 35ste verjaardag. Dat gebeurde op zondag 20 september jongstleden. Niet alleen het jubileum zorgde voor vreugde. François Pletzers van het gezelschap dat zich sterk maakt voor een stukje militaire historie van de stad: “Diezelfde dag mochten we ook vijf nieuwe leden installeren. Een mooi resultaat in aanloop naar een periode waarin we actief op zoek gaan naar versterking voor onze vereniging.”

In de top van de schutterij hebben de laatste weken een aantal verschuivingen plaatsgevonden. Dion Simons benoemd tot nieuwe Kapitein Commandant. Etienne Olders is benoemd tot nieuwe commandant Vaandelwacht. Guido Beekwilder (een van de nieuwe schutters) zal als Sergeant-Majoor de functie van Fourage- en Kwartiermeester op zich nemen. Tijdens een ceremoniële plechtigheid op de binnenplaats van het Stadsjötterhoes zijn de nieuwe leden inmiddels beëdigd en de nieuwe (onder)-officieren officieel benoemd.

Bij de nieuwe leden zijn er naast drie schutters die in het peloton zullen participeren, ook twee nieuwe tamboers bijgekomen. “En”, zo zegt François Pletzers niet zonder trots, “Om ervoor te zorgen dat iedereen van het tamboerkorps ook over hetzelfde instrumentarium beschikt, zijn nieuwe, in gewicht lichtere, trommels aangeschaft. Ook is er een grote zogenaamde overslagtrom aangeschaft. Voor het gevaarte heeft zich een aspirant lid gelijk als bespeler aangemeld.”

Een schutterij is uiteraard niet de moeite waard zonder dat er geschoten wordt. Het blijft een eer ‘de vogel af te schieten’. En als die dan ook nog wordt afgeschoten door een nieuw lid dan mag dat bijzonder genoemd worden.

Plezters zegt dat de nieuwe leden meer dan welkom zijn. “Leeftijd doet niet ter zake. We zijn een vereniging voor jong en oud en er is zowel ruimte bij het tamboerkorps alsook voor het peloton geweerdragers. De tamboers staan onder leiding van de talentvolle instructeur Fred Hitz. Die heeft ook de percussionisten van Kunst Door Oefening onder zijn hoede.

Wie een keer wil kijken en horen hoe het er aan toe gaat bij de Maestrichtsche DienstDoende Stadsschutterij 1815 geeft Pletzers het volgende advies: “Loop gerust eens binnen op woensdagavond. Ons verenigingslokaal Stadsjötterhoes ligt aan de Brusselsestraat 10 D. Daar wordt iedere woensdag vanaf 20:30 uur gerepeteerd en geëxerceerd. 

 

 

CONTACT


Postadres:
Postbus 595
6200 AN Maastricht
Bankrek: NL80RABO0129207853 te Maastricht
KvK: 4020450

STADSSJÖTTERSHOES


Brusselsestraat 10 D
6211 PE Maastricht
Tel.: 043-3254704
E-mail: info@stadsschutterij-maastricht.nl
Fax: 0847146773

SECRETARIAAT


Secretaris:
Francois Pletsers
Tel. :06 13041424
E-mail: info@stadsschutterij-maastricht.nl
Fax 0847352602